Drukwerk lamineren

Drukwerk lamineren

Wat is lamineren?

Lamineren is het aanbrengen van een kunststof beschermlaag op je drukwerk. Met laminaat maak je je drukwerk dus duurzamer en het geeft een hoogwaardige uitstraling, We hebben vier soorten laminaat;
  1. Glans laminaat: voor een glossy uitstraling. Veel gebruikt voor (foto) ansichtkaarten, magazine omslagen en visitekaartjes. Glanslaminaat verdiept de kleuren en zorgt voor een levendiger beeld.
  1. Mat laminaat: voor een chique uitstraling, Veel gebruikt bij boekomslagen, kaarten en posters. Mat laminaat maakt de kleuren iets fletser en zorgt voor een rustiger beeld. 
  1. Soft-touch mat laminaat: qua uitstraling gelijk aan matlaminaat, maar met een rubber/perzik achtig gevoel. Al ons drukwerk met folie wordt standaard voorzien van soft-touch laminaat. 
  1. Lederlook laminaat: dit is een unieke laminaat dat de uitstraling heeft van echt leer. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken om je drukwerk een extra exclusieve uitstraling te geven.

    Let op! Enkelzijdig gelamineerde producten kunnen kromtrekken. Wil je dit voorkomen, gebruik dan bij voorkeur een dubbelzijdig laminaat of geen laminaat. . 

Waarom lamineren?

Het lamineren van drukwerk heeft een aantal voordelen;
  1. Het beschermt je drukwerk en houdt het langer mooi. Zeker fijn als het drukwerk vaak van hand tot hand gaat, bijvoorbeeld bij menukaarten of waaiers. 
  2. Het voorkomt papierbreuk. Bij gevouwen drukwerk is er altijd een risico dat het papier breekt op de vouw. De papiervezels kunnen iets los laten, waardoor de bedrukking kan beschadigen. We adviseren daarom altijd om gevouwen drukwerk dubbelzijdig te lamineren. 
  3. Het verbetert de uitstraling. Een laminaat, ongeacht welke soort, zorgt ervoor dat je drukwerk steviger aanvoelt en er luxer uit ziet.  Je laat met gelamineerd drukwerk een goede indruk achter.

Nadelen van lamineren

  1. Enkelzijdig gelamineerd drukwerk kan krom trekken.
  2. Laminaat is niet met potlood te beschrijven en minder goed met pen dan papier zonder laminaat. 
  3. Bij ongestreken papiersoorten verlies je de natuurlijke uitstraling van het papier

Welke papiersoorten kunnen gelamineerd worden?

Alle gestreken, “gladde”, papiersoorten kunnen we voorzien van laminaat. Hieronder valt MC papier en sulfaatkarton. De meeste ongestreken papiersoorten kunnen we ook van laminaat voorzien, zoals HVO, HVO BioCreme, Gerecycled en Old Mill. Papiersoorten met een structuur kunnen niet gelamineerd worden. Door de structuur in het papier kan het laminaat niet goed hechten en laat het los. Papiersoorten als Tinteretto Gesso, PaperWise, Texture Vergé en Linnenpersing kunnen daarom niet gelamineerd worden. Deze papiersoorten zijn ook niet beschikbaar voor foliedruk. 

Tijdens het bestellen van je drukwerk geeft onze webshop aan of je gekozen papiersoort te lamineren is. Papiersoorten dunner dan 170 grams lamineren wij niet.

Wil je al onze laminaten zelf zien en voelen? Bestel gratis samples of bestel onze showcase!
    • Related Articles

    • Drukwerk met ronde hoeken

      Wat zijn ronde hoeken? Ronde hoeken :). In plaats van een mooi 90 graden hoek aan je drukwerk kunnen we deze ook afronden. Dit voorkomt bijvoorbeeld ezelsoortjes. En het ziet er ook nog eens gaaf uit! Je kan het vergelijken met de ronde hoeken van ...
    • Drukwerk met boorgat(en)

      Wat zijn boorgaten? Boorgaten, opberggaten of ook wel ponsgaten genoemd is niets meer dan een gat om bijvoorbeeld een vel papier in een map te kunnen doen. Jouw drukwerk laten afwerken met een boorgat of meerdere boorgaten kan heel handig zijn, ...
    • Drukwerk met afgeschuinde hoeken

      Wat zijn afgeschuinde hoeken? In plaats van een 90 graden hoek aan je drukwerk kunnen we deze ook afschuinen met 2 x 45 graden. Een leuke toepassing voor bijvoorbeeld productlabels of bij een visitekaartje! Waar moet ik rekening mee houden met ...
    • Gebruik van Pantone kleuren in digitaal drukwerk

      Wanneer je digitaal drukwerk bestelt is het mogelijk in je bestand gebruik te maken van Pantone kleuren. Bij complexe bestanden zoals met folie of een contourlijn is het wel zaak dat je verstand heb van de juiste Adobe opmaakprogramma’s. Pantone ...
    • Looprichting van papier

      Papier heeft een looprichting. Hiermee wordt bedoeld dat de vezels van het papier allemaal in een bepaalde richting staan voor de productie. Papier wordt gemaakt van pulp. Dit is een massa met kleine, korte vezeltjes afkomstig van hout of andere ...